Τύποι θερμόμετρων πυρετού

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι θερμόμετρων πυρετού. Διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Θερμόμετρο πυρετού υδραργύρου

Ένα θερμόμετρο πυρετού υδραργύρου αποτελείται από μια λεπτή γυάλινη στήλη, μήκους περίπου 12,5 cm, η οποία φέρει στη μία ή και στις δύο πλευρές κλίμακα μέτρησης σε βαθμούς Φαρενάιτ ή Κελσίου, ή και τα δύο. Κατά τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο υγρός υδράργυρος, ο οποίος βρίσκεται σε μια κοιλότητα στο κάτω μέρος του θερμόμετρου, ανεβαίνει στον τριχοειδή σωλήνα. Στις σύγχρονες κλινικές εγκαταστάσεις, τα θερμόμετρα υδραργύρου απαγορεύονται, λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τον υδράργυρο. Εδώ και πολλά χρόνια, τα θερμόμετρα πυρετού υδραργύρου έχουν απαγορευτεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ψηφιακό θερμόμετρο πυρετού

Το ψηφιακό θερμόμετρο πυρετού μετρά τη θερμοκρασία του σώματος με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού αισθητήρα θερμότητας. Αυτός ο αισθητήρας συνδέεται με έναν επεξεργαστή και η επεξεργασμένη πληροφορία εμφανίζεται στην οθόνη του θερμομέτρου. Από την απαγόρευση των θερμόμετρων υδραργύρου, π.χ. εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως τα ψηφιακά θερμόμετρα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα των ασθενών.

Θερμόμετρο πυρετού υπερύθρων

Το θερμόμετρο πυρετού υπερύθρων μετρά τη θερμοκρασία του σώματος με τη βοήθεια ενός αισθητήρα υπερύθρων. Το θερμόμετρο εισάγεται μέσα στον ακουστικό πόρο, όπου η εκπεμπόμενη από το τύμπανο θερμότητα του σώματος ανιχνεύεται από τον αισθητήρα υπερύθρων. Ή μπορεί να συρθεί για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στο μέτωπο ή στους κροτάφους. Τα θερμόμετρα υπερύθρων είναι επίσης γνωστά και ως θερμόμετρα αυτιού ή θερμόμετρα μετώπου. Τα θερμόμετρα υπερύθρων χρησιμοποιούνται συχνά στα παιδιά.

Θερμόμετρο πυρετού μίας χρήσης

Τα θερμόμετρα πυρετού μίας χρήσης είναι κατασκευασμένα από πλαστικές ταινίες με κουκκίδες στην επιφάνειά τους. Αυτές οι κουκκίδες είναι γεμάτες με θερμοευαίσθητες χημικές ουσίες, οι οποίες αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Αυτή η χρωματική μεταβολή αποτελεί την κλίμακα μέτρησης στα θερμόμετρα μίας χρήσης. Συνήθως, τα θερμόμετρα μίας χρήσης έχουν μια αυτοκόλλητη πλευρά, με την οποία η ταινία μπορεί να επικολληθεί στο δέρμα. Τα θερμόμετρα αυτού του είδους είναι τα λιγότερο ακριβή όσον αφορά την ακρίβεια της μέτρησης.

Types of fever thermometer